GIO ‘light’ tijdens de virtuele Dutch Design Week 2020

Eindhoven, 21 oktober 2020 – Net als veel andere evenementen tijdens de Dutch Design Week wordt ook de 35ste editie van de Erkenningen Goed Ontwerp geraakt door covid-19. Waar aanvankelijk een tentoonstelling met alle erkende producten nog mogelijk leek moest op het laatste moment ook de feestelijke uitreiking worden uitgesteld in afwachting van betere tijden.Desalniettemin zonden bijna dertig bedrijven en ontwerpbureaus een product in voor de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2020. Een aantal van de inzendingen zijn rechtstreeks te relateren aan de pandemie zoals de inzendingen van de ontwerpbureaus FLEX/design, GBO Innovation makers en WeLLDesign. Alle erkende producten zijn inmiddels opgenomen in de 3D showroom van de Dutch Design Week.

Ook in deze editie van de GIO Erkenningen zijn er Special Awards toegekend voor producten die eruit springen op een van de zes beoordelingscriteria en daarmee samen de ‘goed industrieel ontwerp’ boodschap uitdragen:

De Special Award voor Functionaliteit gaat naar het oplaadsysteem Ostra, een ontwerp van het Leidse designbureau npk design. Het is volgens jurylid Hans Robertus de eenvoud die de maatstaf zou moeten zijn voor alle producten voor de nieuwe werkelijkheid van het elektrisch rijden.

De door Alfred van Elk ontworpen Modul-AIR en GreenComfort, krijgen een Special Award voor Respect vanwege de fraaie, geïntegreerde oplossing. Hans Robertus waardeert de ongewoon stijlvolle behuizing van zowel ventilatiewarmtepomp als het luchtfilter.

Jan Siebers, voor de derde achtereenvolgende maal voorzitter van de driekoppige jury, valt voor de ongewoon sympathieke vormgeving van de fauteuil Bibo van Pode by Leolux. Door haar eigentijdse interpretatie van een klassieke vormtaal is de stoel beslist de Special Award voor Vormgeving waard.

Er is ook veel waardering voor de babyfles Mimic van FLEX/design. Het doseersysteem van de fles is zo uitgevoerd dat ouders hun kind nooit te veel of te weinig melk geven maar bovendien door een ingenieus vacuüm-systeem buikkrampjes moet helpen voorkomen. Jan Siebers vindt een Special Award voor Ergonomie voor de Mimic zeker op zijn plaats.

Voor Kalfire E-one van Spark design & innovation, de openhaard die geen echte open haard is, is er een Special Award voor Originaliteit. Volgens jurylid Zuzanna Skalska komt deze elektrische openhaard met zijn virtuele vlammen het meest in de buurt van een echt, troostrijk haardvuur.

De Special Award voor Materiaal gaat dit jaar naar de koffiemachine V’eco van Scope Design & Strategy. De deur van het apparaat is gemaakt van 100% gerecycled materiaal en het frontpaneel van koffieresidu dat tot een biokunststof is verwerkt. Een innovatieve manier van hergebruik van grondstoffen, aldus Zuzanna Skalska.

De nominaties voor de GIO 2020 Award worden later deze week bekend gemaakt.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor meer informatie en/of hoog resolutie beeldmateriaal van de producten kunt u contact opnemen met: Greetje van Beers (06 17 236 350) of gio@designlink.nl.
Voor de 3D Showroom van de Dutch Design Week: https://ddw.nl/en/programme/5272/gio
Voor achtergrondinformatie bij de Special Awards: https://airtable.com/shrB9Csk6nJdnGU78 en hires beeld: https://photos.app.goo.gl/5Rn1PrAfwctzDYVx8
Voor alle Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp- 2020: https://staging7.gio.nl/gio-2020/
Voor afbeeldingen van de jurering: https://photos.app.goo.gl/zusJmkHgso5jwT9i8
Voor het GIO logo: https://staging7.gio.nl/wp-content/uploads/2020/10/Logoset-GIO-2020.zip

Advertisement

De onafhankelijke Stichting Designlink staat voor een professionele designketen. Het lidmaatschap van Designlink is in de meeste gevallen gratis. Netwerkleden worden actief geïnformeerd over projecten, profiteren van kennis, maken deel uit van een uniek netwerk van designprofessionals en genieten korting op de activiteiten.

Nieuwsbrief
Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.