De ‘Krul’ en zijn geschiedenis

Het kenmerkende GIO-logo, ook wel bekend als de ‘krul’, dat de stichting Designlink (erfopvolger van de Stichting ioN. en de Stichting Goed Industrieel Ontwerp) nog steeds en ongewijzigd hanteert, stamt uit 1986 en is een ontwerp van Johan Kok. In het ioN archief zijn sporen terug te vinden van het ontwerp en zijn geschiedenis.

Op 24 juli 1986 krijgt Johan Kok van Hans Kamphuis, directeur van de Stichting Industrieel Ontwerpen Nederland, schriftelijk de opdracht het ontwerpen van een vignet, een sticker en een trofee. Hij mag daarvoor f3.400 in rekening brengen.

In de loop van dat jaar presenteert hij zijn voorstellen waarin de ‘krul’ een vast gegeven is. Aanvankelijk enkelvoudig, later dubbel staand uitgevoerd en nog weer later gekanteld. Op 16 juli 1987 wordt het merk gedeponeerd bij het Benelux Bureau voor Modellen en Merken onder nummer

Op 2 oktober 1987 stuurt de ontwerper Johan Kok per post schetsen met alternatieven voor plaatsing van het jaartal op de trofee en spreekt zijn voorkeur uit voor de tweede variant en schrijft 13 uur (á f75) op het project.

In de loop der jaren hebben de diverse vormgevers zonder resultaat getracht een eigen slag te geven aan het logo. Vanaf 2018 wordt de trofee opnieuw uitgereikt, ditmaal 3D-geprint in een halfdoorschijnende kunststof naar een ontwerp van Benno Bas.

Het ioN logo met de kenmerkende vette i en de o en magere kapitaal N, is een ontwerp van Lex Reitsma.

Advertisement

De onafhankelijke Stichting Designlink staat voor een professionele designketen. Het lidmaatschap van Designlink is in de meeste gevallen gratis. Netwerkleden worden actief geïnformeerd over projecten, profiteren van kennis, maken deel uit van een uniek netwerk van designprofessionals en genieten korting op de activiteiten.