Het design DNA van Vogel’s

Met het groter worden van de beeldschermen en televisies neemt ook de behoefte aan een stabiele en veilige monitorstandaard toe. Vogel’s, de Eindhovense producent van monitorstandaards en bevestigingsmaterialen voor audio-visuele apparatuur, bracht vorig jaar zijn PFTE 7120 op de markt. Léon Grooten en Danny Sijkens van Vogel’s blikken terug op de ontwikkeling van deze gemotoriseerde trolley voor LED walls en LCD beeldschermen.

Vogel’s, dat in 1973 als eerste muurbeugels voor luidsprekers introduceerde, is in Europa marktleider op het gebied van bevestigingssystemen voor av- en multimedia-apparatuur. Het bedrijf maakt zowel voor de professionele markt als de consumentenmarkt producten. De PFTE 7120 gemotoriseerde trolley is bedoeld voor beeldschermen vanaf 98 inch en met een prijskaartje van ruim 3000 euro duidelijk een professioneel product. “Vogel’s kreeg eind 2019 uit de markt de vraag een product te ontwikkelen voor met name LED walls”, zegt Léon Grooten, Product Management Manager. “Er waren al Chinese producten, maar daarover waren de hardwareleveranciers niet tevreden.”

De markt voor de PFTE 7120 is Europa en het Midden-Oosten. Daar komt wellicht de Verenigde Staten bij, maar voor die markt zijn specifieke keurmerken nodig. Vogel’s onderhoudt nauwe banden met de producenten van beeldschermen. “Zij hebben er baat bij als er goede ophangsystemen zijn voor hun beeldschermen en LED walls zijn”, merkt Léon Grooten op, “want die dingen zijn niet met de hand te tillen.”

Voor de R&D mensen van Vogel’s aan het ontwerp van de trolley konden beginnen zijn de specificaties van het product bepaald. “Waar zal het product worden gebruikt en door wie. Welk formaat beeldscherm moet erop kunnen. Hoeveel gewicht moet het kunnen dragen. En welke keurmerken het product moet hebben”, legt Grooten uit.”

Vormtaal

De productie van de componenten laat Vogel’s doen door toeleveranciers in Europa en daarbuiten. De assemblage van de PFTE 7120 trolley gebeurt bij Vogel’s dochterbedrijf SmartMetals in Arkel. Voor de meeste andere producten vindt ook de assemblage buitenshuis plaats. “Wij ontwerpen onze producten helemaal zelf en stellen de specificaties van de componenten op volgens welke onze toeleveranciers ze moeten uitvoeren”, licht Danny Sijkens, Vogel’s Team Leader R&D, toe. “We voeren regelmatig audits bij hen uit om er zeker van te zijn dat we de gewenste kwaliteit van hen krijgen. Voor ons als productontwikkelaars betekent het dat we vrij in de keuze van productietechnieken.” De selectie van de toeleveranciers gebeurt door de afdeling sourcing en supply van Vogel’s. “Die weet welke toeleverancier geschikt is voor welke bewerking”, verklaart Léon Grooten. “De afdeling Product Management en R&D zijn daar op afstand bij betrokken.” 

Een monitorstandaard of – als hij op wielen staat – een monitortrolley is niet een product dat in de schijnwerpers wordt gezet. Toch vindt men bij Vogel’s dat de vormgeving geen bijzaak mag zijn. Danny Sijkens zegt hierover: “Wat we bij Vogel’s niet willen is een rechttoe-rechtaan vormgeving met standaard kokerprofielen. Door vlakken af te ronden willen we de trolley een extra dimensie geven. Dit product moet

robuust zijn, maar door materiaal weg te halen op plaatsen waar het niet nodig is, hebben we een product weten te creëren dat slank oogt.” Grooten vult zijn collega aan: “Vormgeving is voor Vogel’s van belang, want onze producten zijn niet de goedkoopste en daarom moeten ze kwaliteit uitstralen.” Vogel’s laat de vormgeving van zijn producten juridisch beschermen door de modellen te deponeren.

DNA

De productontwikkelaars en ontwerpers van Vogel’s hoeven zich niet aan strikte regels met betrekking tot de vormgeving te houden. Het design van de Vogel’s producten zit volgens Danny Sijkens in het DNA van de medewerkers. “We bespreken de nieuwe producten met elkaar om ervoor te zorgen dat ze passen bij de overige producten.” “De uiteindelijke beslissing over de vormgeving ligt bij de afdeling Product Management”, merkt Léon Grooten op. “Deze stelt de eisen op waaraan het product moet voldoen. Omdat wij als Product Management zo dicht op het ontwikkelingsproces zitten, zijn we al in heel vroeg stadium betrokken. We zien de eerste schetsen waarmee R&D komt.” “In het begin van een project hebben we alle vrijheid om te ontwerpen”, vervolgt Danny Sijkens. “Dit leidt tot een conceptvoorstel dat we aan Product Management voorleggen. Ook vragen we aan andere projectteams wat zij van ons voorstel vinden. Dat is een leuk proces, waarin we met elkaar sparren.”

Bij het ontwerpen van de PFTE 7120 monitortrolley heeft gebruiksgemak voorop gestaan. Danny Sijkens geeft een voorbeeld. “Bovenin de trolley is ruimte gemaakt voor een kleine PC plus bekabeling. Als je de trolley verplaatst hoef je dus niet alles los te koppelen.” Om een beeldscherm aan de trolley te koppelen is een interface nodig, die Vogel’s maakt voor vrijwel alle merken en types. Waar de interface voor LCD schermen gestandaardiseerd is, heeft men bij LED walls of DVLEDs te maken met systemen die voor ieder merk anders zijn. “Standaardiseren kost enige tijd”, legt Danny Sijkens uit, “maar als dat gebeurt wordt het voor ons eenvoudiger.”

Marc Vlemmings

Advertisement

De onafhankelijke Stichting Designlink staat voor een professionele designketen. Het lidmaatschap van Designlink is in de meeste gevallen gratis. Netwerkleden worden actief geïnformeerd over projecten, profiteren van kennis, maken deel uit van een uniek netwerk van designprofessionals en genieten korting op de activiteiten.