Innovatieve Movitas elektrische bus wint GIO Design Excellence Award

Den Bosch, 5 juli 2021 [embargo tot 6 juli 2021, 20.00]

Op een geanimeerde bijeenkomst in het Design Museum Den Bosch is zojuist de winnaar van de Goed Industrieel Ontwerp Design Excellence Award 2020 bekend gemaakt. Deze zou eigenlijk in oktober 2020 worden uitgereikt tijdens de Dutch Design Week, maar is vanwege de covid-19 pandemie verzet naar 6 juli.

De jury van de Goed Industrieel Ontwerp erkenningen, bestaande uit voorzitter Jan Siebers, Zuzanna Skalska en Hans Robertus, moest voor de GIO Design Excellence Award 2020 een keuze maken uit drie genomineerde producten. Dit zijn de Next kinderwagen van Koelstra, de monitortrolley PFTE 7120 van Vogel’s en de elektrische stadsbus Movitas van het Utrechtse bedrijf Tribus.

Voor Scope Design & Strategy aan het ontwerp van de Next kinderwagen begon, heeft het eerst een ontwerpvisie ontwikkeld, waarin is vastgelegd hoe producent Koelstra zich met dit product kan onderscheiden van zijn concurrenten. Het ontwerpbureau kwam uit op een vormtaal die wordt gekenmerkt door een strakke lijnvoering, heldere kleurelementen en een consistente toepassing van materialen. De meest robuuste onderdelen van Next krijgen iets lichts door de boemerangvorm en het matte aluminium.

De elektrische stadsbus Movitas is genomineerd vanwege het innovatieve, modulaire concept. De accu’s zijn in de vloer verwerkt, wat zorgt voor een laag zwaartepunt en bijdraagt aan het rijcomfort. De door Steketee Design ontworpen stadsbus heeft op het dak zonnepanelen en is voorzien van dubbelglas. De grote ramen bieden de reizigers een ruim uitzicht. De bus kan in zijn geheel zakken tot straatniveau, wat het in- en uitstappen vergemakkelijkt. Door de meesturende achterwielen kan de Movitas stadsbus ook door de nauwe straten van historische binnensteden rijden.

Vogel’s inhouse Product Development Center ontwikkelde voor LED walls en grote LCD-displays de PFTE 7120 monitortrolley. Deze gemotoriseerde trolley is in hoogte instelbaar en kan door iedere deur. Met een speciale interface is de trolley geschikt voor ieder type LED wall of LCD-scherm. In de monitortrolley zijn snoeren en apparatuur op een fraaie wijze geïntegreerd en voor de apparatuur is er een afsluitbare opbergruimte. De toepassing van hoogwaardige materialen en nette afwerking geven de trolley een luxe uitstraling.

De GIO jury heeft om diverse redenen besloten de Design Excellence Award aan de Movitas bus van Tribus toe te kennen. Het initiële idee van een compacte, elektrische bus, die het gat tussen taxibus en stadsbus opvult, komt van ontwerpbureau Steketee Design, dat producent Tribus heeft weten te overtuigen een dergelijke bus te gaan ontwikkelen. Dit laat volgens de jury zien hoe de creatieve industrie de maakindustrie kan dienen. Ook heeft ze waardering voor het modulaire concept van de bus en zijn eigentijdse vormgeving. 

Movitas is in zeer korte tijd ontwikkeld en wordt voor een aanzienlijk deel in Nederland, waarmee het product bijdraagt aan de reputatie van de nationale automotive industry.

Kortom, aldus de jury, Movitas vertelt het verhaal van design overtuigend als beste!

Advertisement

De onafhankelijke Stichting Designlink staat voor een professionele designketen. Het lidmaatschap van Designlink is in de meeste gevallen gratis. Netwerkleden worden actief geïnformeerd over projecten, profiteren van kennis, maken deel uit van een uniek netwerk van designprofessionals en genieten korting op de activiteiten.