Winnaars bekend! Corona geeft GIO 2021 extra dimensie

Na de virtuele GIO editie 2020, kent GIO 2021 weer een volwaardige editie met een tentoonstelling en uitreikingsceremonie tijdens de Dutch Design Week. Bij de dertig erkende inzendingen zitten enkele producten die op zijn minst zijdelings samenhangen met de pandemie. De drie elektrische fietsen, de Avy koffiemachine of de sympathieke KPN Klasgenoot zouden waarschijnlijk ook zonder corona zijn ontwikkeld, maar de pandemie geeft deze producten een extra dimensie.

De jury onder voorzitterschap van Jan Siebers en verder bestaande uit Hans Robertus, Zuzanna Skalska, nomineerde 17 producten en kende zes Special Awards for Excellence toe.:

Alle Special Awards 2021

Genomineerd voor de Special Award Functionaliteit zijn de GFE Containercocon van de gemeente Rotterdam en de Smart Aquatic Drone uit dezelfde stad. De prijs gaat naar de GFE Containercocon. Volgens de jury reikt het belang van dit product verder dan de grenzen van de gemeente. Overal speelt het probleem hoe de openbare ruimte in te richten voor publieke taken als het gescheiden verzamelen en ophalen van afval. Ontwerpbureau Spark design & innovation heeft een inclusieve oplossing gevonden door de container iets voorover te laten hellen, waardoor deze ook voor mensen in een rolstoel te gebruiken is.

Voor de Special Award Vormgeving werden drie inzendingen genomineerd, de LEEV badkameraccessoires, de abri van de gemeente Leiden en de Aspira straatlantaarn. De award is voor het in Leiden gevestigde ontwerpbureau npk design dat volgens de jury een abri heeft ontworpen waarin sierlijkheid, schone eenvoud en tijdloosheid samengaan. De Leidse sleutels vormen een mooi detail passend bij de sleutelstad.

Naar de Special Award Ergonomie dongen drie inzendingen, de Fulpra transportfiets, de TKRS Stroboscope en Eureka Health Dispenser. Deze laatste krijgt de prijs. De door Spark design & innovation ontwikkelde medicijndispenser geeft mensen die problemen hebben met de inname van hun medicijnen, de medicatie gesorteerd en geleverd op het moment van inname. De ergonomie is goed doordacht, oordeelt de jury, want de handeling is helder en gemakkelijk.

De espressomaker Superkop, KPN’s Klasgenoot en de Eureka Health Dispenser zijn genomineerd voor de Special Award Respect. GBO Innovation makers krijgt deze award voor de KPN Klasgenoot, die het ontwerpbureau met producent Intemo heeft ontwikkeld voor KlasseContact. Dit is een initiatief van KPN om ernstige en langdurig zieke kinderen afstand contact te laten houden met hun school en hun klasgenoten. Een inclusief ontwerp, dat het sympathieke initiatief van KPN goed ondersteunt.

Ook voor de Special Award Originaliteit zijn drie inzendingen genomineerd, de AVL Compact S9000 aspergerobot, PostNL’s SKP Pakkettas en de Dexter shoarmarobot. FLEX/design mag deze award in zijn prijzenkast zetten. Het ontwerpbureau ontwikkelde deze tas voor het gerobotiseerde Sorteercentrum Kleine Pakketten van PostNL. Het product wordt onderdeel van de robot, merkt de jury op. De wijze waarop dit gebeurt is origineel en niet eerder gedaan. De tas vormt een schakel in het logistieke proces en draagt bij aan de moderne uitstraling van het bedrijf.

De Circsit buitenbank, de Circulware herbruikbare verpakkingen en de tapijttegel Futurity zijn de genomineerden voor de Special Award Materiaal. Deze prijs is voor Circulware, dat door GBO Innovation makers is ontwikkeld. De verpakkingen uit deze serie zijn maar liefst 125 keer te gebruiken voordat het materiaal wordt gerecycled. Ze zullen de consument aanzetten tot nieuw gedrag, verwachten of hopen de juryleden, en een nieuwe standaard zetten voor de thuisbezorgsector.

Designlink
De jaarlijkse toekenning van de GIO Erkenningen wordt georganiseerd door Designlink. Designlink is een onafhankelijke ketenorganisatie die vraag, aanbod, kennis en beleid op het gebied van productdesign bij elkaar brengt. Zij heeft als doel het bevorderen en promoten van de ontwikkeling en professionalisering van het industrieel ontwerpen in Nederland. Een GIO Erkenning versterkt de geloofwaardigheid en bekendheid van het product en maakt het kansrijker op de markt.

Noot aan de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie of meer hoog resolutie beeldmateriaal van de Special Awards neemt u contact op met: Gerbrand Bas (0623365775) of gio@designlink.nl
Voor een overzicht van de Special Awards www.gio.nl
Voor een overzicht van alle Erkenning www.gio.nl
Voor meer informatie over de GIO Erkenning of Designlink www.designlink.nl

Advertisement

De onafhankelijke Stichting Designlink staat voor een professionele designketen. Het lidmaatschap van Designlink is in de meeste gevallen gratis. Netwerkleden worden actief geïnformeerd over projecten, profiteren van kennis, maken deel uit van een uniek netwerk van designprofessionals en genieten korting op de activiteiten.

Nieuwsbrief
Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.